Джоні Айв про натхнення, «Зоряни війни» та будівництво Apple Park

0
287
Джоні Айв про натхнення, «Зоряни війни» та будівництво Apple Park

Яким би геніальним не був художник, йому обов’язково потрібна муза. На жаль, знайти універсальне джерело натхнення неможливо, тому одні шукають його в жінках, інші, майже втративши надію, хапаються за склянку, а треті — такі як Джонатан Айв, — примудряються відшукати його в масовій культурі.

Створюючи оригінальні навушники Apple, що входили в комплект поставки iPod аж з 2001 року (а згодом і iPhone), Джонатан Айв надихався зовнішністю штурмовиків з всесвіту Зоряних воєн. Про це дизайнер розповів в інтерв’ю The Wall Street Journal, торкнувшись також тему Apple Park.

Оригінальний дизайн навушників, покладений Айвом в основу першої моделі, без праці впізнається навіть в бездротових AirPods. Незважаючи на зміну концепції, аксесуар, як і раніше відрізняють плавні форми, забарвлення і матеріал виконання, який не змінювався протягом понад 15 років.

В інтерв’ю також була порушена тема Apple Park. За словами Айва, переїзд співробітників завершиться у вересні 2017 року. Останньою командою, яка заїде в новий кампус, стане команда дизайнерів. Підопічні сера Джонатана займуть площі відразу на двох поверхах — на третьому розташується лабораторія по створенню Apple Watch, а на четвертому — кабінет самого Айва цілодобово.

Незважаючи на любов Apple до грандіозного будівництва, що добре видно на прикладі Apple Store, будівля кампусу спочатку замислювалося малоповерховим, але дуже великим за площею. Чотири поверхи дозволяють відмовитися від використання ліфтів, тим самим скорочуючи енергоспоживання і змушуючи співробітників більше ходити пішки, пояснив Айв.

Унікальна форма Apple Park при цьому доставила чимало проблем архітекторам і будівельникам. На одному з етапів зведення з’ясувалося, що внутрішні стіни будівлі відмінно відбивають звук, роблячи центральне простір жахливо галасливою. Щоб усунути таке явище, було прийняте рішення використовувати в конструкції панелі з перфорацією.

Багато що в процесі будівництва йшло не за планом. Наприклад, наголосив Айв, буквально днями з’ясувалося, що скляні панелі, з яких складаються стіни будівлі, відображають зелений світло від висаджених поблизу кампусу рослин. Це є плюсом або мінусом використовуваних матеріалів, дизайнер не уточнив.

Оцініть статтю

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here