Огляд гри Has-Been Heroes

0
142
Огляд гри Has-Been Heroes

Фінська студія Frozenbyte вирішила залишити створення барвистих платформер з головоломками (серія Trine) і придумала щось під назвою Has-Been Heroes. Розробники запевняють нас, що нова гра – стратегія з рольовою механікою, а на ділі це дика суміш RPG, екшену і 2D платформера з roguelike-елементами. Якщо щось з перерахованого вище вам до вподоби – сміливо читайте далі і, можливо, знайдете спосіб розворушити звивини і зайняти кілька вільних вечорів.

Весела компанія відправляється в шлях.

Давайте відразу прояснимо – Has-Been Heroes не блищить сюжетом. Більше того – його тут всього нічого. За задумом сценаристів, компанія героїв в особі воїна, мага і розбійника, вирішила підзаробити і найнялася супроводжувати дочок короля в школу. Чомусь принцеси навчаються далеко від дому, а між замком і навчанням мешкають полчища монстрів. Завдання геймера – довести дівчат цілими і неушкодженими з однієї точки в іншу. На цьому з сюжетом покінчено.

Зустріч з босом

Тільки вперед!

Гра відбувається на двовимірних локаціях. Всього їх 13, вони генеруються випадкових чином, а в кінці рівня завжди живе бос. Від геймера потрібно знищувати натовпи монстрів, відкривати нових персонажів, збирати корисні предмети, вчити свіжі вміння і рухатися вперед. Здавалося б, нічого складного, але у випадку з Has-Been Heroes це не так. Не дарма ж ми спочатку говорили про roguelike-елементи, хоча розробники і реалізували їх по-своєму. Справа в тому, що якщо один з героїв гине – ви починаєте рівень з початку. Це норма для жанру roguelike, але далі більше. Кожен раз після смерті героя змінюється не тільки карта локації, але і торговці вміннями, предметами, місця відпочинку, випадкові призи та всілякі подорожні. Тому дістатися до ватажка можна серйозно озброївшись і прикупивши потужних умінь, або навпаки – майже без здоров’я та з мінімумом заклинань. Останні ситуації не рідкість, і це дратує. Виходить, що в Has-Been Heroes успішність проходження місії залежить здебільшого не від тактичних навичок гравця, а від сліпого випадку. Так, це додає грі складності, а мозок працює на межі. Але виходить, що кожне нове проходження ми використовуємо не все наявне різноманіття активних і пасивних умінь, баффі, дебаффов, предметів і зброї, а змушені задовольнятися тим, що визначив для нас випадок. Розробники з Frozenbyte створили 300 заклинань, 200 предметів, придумали генеруються локації і додаткових героїв. А після цього самі частково обмежили гравцям доступ до цього вмісту. Так, по мірі просування по картах, будуть відкриватися сувої з скиллами, нові предмети і корисні баффи. Але вам швидше набридне грати, ніж самому помацати хоча б половину створеного розробниками.

Фортуна на нашій стороні

Його величність випадок

Під час боїв і пересувань по карті, екран ділиться на панель умінь і саме поле битв. Воно складається з трьох ліній, за якими герої йдуть вперед і зустрічають ворогів. Крім смуги здоров’я, обидві сторони отримали щит із витривалості. Персонажі міняються місцями на лініях і рубають супротивників по-своєму. Кожен з них завдає певну кількість пошкоджень по щиту і здоров’ю. Крім цього, персонажі приголомшують супротивників, наносять критичні удари, промахуються або б’ють з мінімальною ефективністю. У цьому випадку в бою працює РПГ складова. Сама ж суть бою полягає в нанесенні шкоди різними героями в такій послідовності, щоб швидше знищувати ворогів і не допускати їх до принцесам. І хоч битви проходять стрімко, у гравців є час подумати – права кнопка миші ставить битву на тактичну паузу і дає пересунути героя на потрібну лінію. У цій бойовій лихоманці важливо не забувати про отримані свитках з уміннями і постійно використовувати їх, як тільки це представляється можливим.

Has-Been Heroes не вимоглива до комп’ютера і запускається на будь-якому залозі. Природно, проект не вантажить систему, fps стабільний, а лаги, глюки і баги під час проходження не помічені. При цьому мультяшно-несерйозний стиль йде грі тільки в плюс, а ефекти від умінь і заклинань добротно виглядають навіть з такої простої картинкою.

Начебто все схоже на мобільний Plants VS Zombies, але тут все набагато складніше.

Незважаючи на гумор і уявну простоту, Has-Been Heroes вже на першій місії перевертає уявлення про себе, своєму геймплеї і подальшої долі нервової системи геймера. Гра отримала просту в освоєнні, але складну у виконанні механіку бою, яскраву картинку і нескінченну варіативність проходження. У Has-Been Heroes балом править його величність рандом і, на жаль, саме він вставляє палиці в колеса насолоди від проекту. Геймерам важливо розуміти, що гра пройдена завдяки їх досвіду і старанням, а не через випадково згенерованих місць для відпочинку або магазинів з барахлом. Тим не менш, Has-Been Heroes здатна захопити на деякий час, а фанати подібних проектів зможуть заглибитися в неї на більш тривалий час. Але казуальних гравців навряд чи захочеться чогось більшого, особливо сотні разів проходити одні і ті ж місця, постійно розраховуючи на удачу.

Оцінка грі: 3.2/5