Star Story: The Horizon Escape – огляд гри

Більше двадцяти різних кінцівок, численні сюжетні розвилки, можливість вирішувати проблеми силою або світом — ні, це не про чергову гру від BioWare або Obsidian. Про це Star Story: The Horizon Escape, дебютний проект студії EvilCoGames, який ще до виходу отримав кілька призів на виставках і «вистрілив» у Steam.

Сила слів або сила зброї

У точній відповідності зі своєю назвою Star Story: The Horizon Escape розповідає історію, що розгортається серед зірок. Космічний мандрівник і археолог Ван Клік разом з голографічного ІІ-помічницею Верданой відправився на своєму кораблі до таємничої планеті Горизонт, але зазнав катастрофи і тепер не може просто так полетіти звідси — нам разом з ним належить знайти вихід.

Всі подальші пригоди витримані у форматі розширеного текстового квесту. Ван Клік рухається по поверхні планети зліва направо і буквально на кожному кроці стикається з різними ситуаціями, які вимагають того чи іншого рішення. Він зустрічає бандитів, аборигенів, «бойових креветок», намагаються зробити йому боляче, дивних особистостей, які намагаються віддалено сканувати Ван Кліка, і так далі.

І в кожній такій ситуації є як мінімум три варіанти поведінки — використовувати силу, вправність або вроджене чарівність і дружелюбність. Напасти на аборигенів, спробувати прокрастися мимо або заговорити з ними, використовуючи портативний перекладач? Рішуче вискочити на незнайому територію або спочатку обережно озирнутися? Зламати бота-охоронця з допомогою «хак-вірусу», використовувати відмичку або просто добряче врізати йому? Варіантів маса, і, нехай навіть події часто повторюються, їх так багато, що почуття одноманітності все одно не виникає.

У витрату!

Насправді, при виборі доводиться орієнтуватися не тільки на власний характер і схильність до того чи іншого варіанту поведінки, але і на те, що у вас є (або не знаходиться) в інвентарі. Всі ці «хак-віруси», відмички і перекладачі, як і зброя (холодна, вогнепальна та гранати), відносяться до витратних і мають властивість закінчуватися. І якщо зарядів у якому-небудь огнефазном бластері залишилося зовсім мало, то краще уникати бійок, діючи більш акуратно і мирно.

Адже на створення всіх предметів потрібні різні види ресурсів, які ми всю дорогу збираємо або отримуємо у нагороду, — нафта, сірка, залізо, вуглеводи. Особливо напружено зі зброєю — для його виготовлення потрібні ще й рідкісні креслення. Тому в цілому сама гра частіше схилять до пошуку мирних рішень.

Вибирай, вивчай, створюй

Так, в Star Story: The Horizon Escape до базової механіки текстового квесту прикручені модні елементи стратегії і виживання. У Ван Кліка є своя база, куди він може переміщуватися практично в будь-який момент. Там ми, по-перше, вивчаємо технології по трьом основним гілкам — військової, дослідницької та підтримки. І вони безпосередньо пов’язані знову ж з тим, як ми ведемо себе в різних ситуаціях. Чим частіше діємо силою, тим вище навик рішучості і тим більш передові військові технології можемо вивчати. Високий рівень винахідливості дозволяє майструвати різні корисні пристрої на кшталт відмичок, ЕМ-гранат і модулів щита, дають герою броню і захист, а завдяки люб’язності ви зможете робити не тільки бинти, але й повноцінні аптечки.

Окремим пунктом треба вивчати технології, що дозволяють переробляти лом на більш корисні ресурси (мідь, залізо, вуглець) або робити з цього якісь металеві деталі, розчини, конденсати і шок-елементи, які використовуються при створенні особливо потужних «гармат», щитів і гранат. Там, на базі, ми і займаємося «крафтом» на верстаку і переробкою ресурсів.

Самі ж бою, якщо їх не вдається уникнути, проходять в простенькому покроковому режимі: під час бою ви не рухаєтеся і не витрачаєте очок дії, а просто у свій хід використовуєте зброю, аптечки або модулі щитів. Єдине, що тут цікаво, — можливість застосовувати довгограючі види шкоди (корозійний, електромагнітний, вогняний) проти різних ворогів, а також на час оглушати їх.

Посміхайся

З такого поєднання різних механік виходить дійсно цікава гра, де стратегія, «крафт» та пошук ресурсів на рідкість логічно поєднуються з вашими рішеннями в діалогах і критичних ситуаціях. До того ж тут дуже затишна картинка, атмосферні музика і звуки оточення (діалоги не озвучені) і присутній простенький, нехитрий, але все-таки гумор.

Ван Клік (одне ім’я вже багато про що говорить) фліртує з Верданой, розповідає анекдоти бандитам, обстежує могили з епітафіями на кшталт «Самотня дівчина бажає познайомитися», зустрічає прибульців, які читали роман «чи Мріють андроїди про електроовець?», і влаштовує реп-батл в одній з кінцівок. В іншій ситуації розробники повідомляють, що зараз, мовляв, криза на ринку комп’ютерних монстрів, і замість великокаліберного «боса» виставляють проти нас переляканого аборигена з одним очком здоров’я.

Вибери свою пригоду

І все ж головне блюдо в Star Story: The Horizon Escape — сама історія, а точніше, її варіативність. Вибір випадкових подіях — це лише вершина айсберга. Весь досить коротенький сюжет пронизаний важливими розвилками, які прямо впливають на подальші події та на кінцівку.

Де висадитися після аварії, куди піти, врятувати персонажа, якого викрали бандити, або плюнути на нього і відразу відправитися за отриманими координатами? З усього цього розмаїття рішень і виникають двадцять чотири різних фіналу. І стислість сюжету в даному випадку тільки на краще — це стимулює пробувати всі варіанти, щоб в результаті отримати «золоту» кінцівку.

Star Story: The Horizon Escape огляд гри
Битв з кількома ворогами відразу тут немає в принципі.

Star Story: The Horizon Escape — це фактично інтерактивна книга, ілюстрована двомірної графікою і доповнена елементами стратегії і виживання. І нехай сам сюжет явно не претендував би на премію «Оскар», а битви примітивні, таке поєднання вкрай варіативного оповідання і актуальних ігрових механік дозволяє з задоволенням провести за грою пару вечорів.

Плюси: нелінійний сюжет; опрацьована система «крафта»; симпатична графіка.

Мінуси: примітивна система бою.

Залишити відповідь