Two Worlds 2: Call of the Tenebrae Т- огляд гри

0
109

Сам по собі факт виходу масштабного доповнення до гри семирічної давнини — подія неординарна. А тут ще Two Worlds II — Call of the Tenebrae позиціонувалося мало не як HD-ремейк: доповнення, мовляв, крім нової історії привнесе оновлену графіку і інтерфейс, геймплейні можливості і взагалі зробить гру більш сучасною. Погодьтеся, пройти повз такого було складно. Хоча, як з’ясувалося, краще було б пройти саме — швидко і повз…

Two Worlds II — Call of the Tenebrae

Два світу без балансу

Що таке Two Worlds II, ви можете дізнатися з нашого огляду. Ну а якщо коротко, то це досить типова європейська RPG, яка свого часу вважалася однією з найбільш примітних в жанрі, — зі своїми плюсами і мінусами, але в цілому досить захоплююча, з відносно відкритим світом, розгалуженим сюжетом, масою квестів, можливостей і пробіжками на конях. І з проблемами в балансі, які, на жаль, лише загострилися в новому доповненні.

Почати проходження Call of the Tenebrae дозволяють новим персонажем або імпортованим з попередніх збережень — якщо вони, звичайно, у вас залишилися. У будь-якому випадку вам відразу ж видадуть достатню кількість очок характеристик і умінь, щоб ви розкидали їх і «прокачали» героя приблизно до 60 рівня, — додаток розраховане на високорівневий контент.

Також нам вручають безліч видів зброї і броні, матеріалів та інгредієнтів для «крафта» і алхімії. «Ну, значить, готують до серйозних випробувань», — подумав я, підготувався і… в підсумку пройшов весь сюжет, померши лише один раз, і то швидше за недогляд. Гра, всупереч обіцянкам, абсолютно не кидає вам виклик. І навіть «боси», у тому числі фінальний, де один раз потрібно застосувати хитрість, проходяться з першого разу.

Особливо пощастило тим, хто вибрав клас мага або лучника, — вони розстрілюють численних ворогів на відстані, і ті здебільшого помирають, так і не добігши до ненависного вас. До того ж частенько противники застряють в предметах оточення або безрезультатно штурмують яку-небудь перешкоду, поки ви їх расстреливаете.

Відповідно, йдуть прахом і «крафт», і алхімія з усіма її новими рецептами, та «прокачування» екіпіровки, і збір спорядження, і злом скринь, розкиданих на кожному кроці. Особливої необхідності в цьому немає — знай стріляй, отбегай та зілля вчасно пий. Благо цілющих склянок і грошей на них тут завжди в надлишку (а монети, крім як на це, і витрачати не на що).

Two Worlds II — Call of the Tenebrae
Фінальний бій — він не важкий і не самий!

Привіт з минулого!

Тим не менш спочатку гра здатна заінтригувати. Коли ми прибуваємо на нові землі в пошуках грудастой і добре знайомої шанувальникам Two Worlds II дівиці Дар Фа, то вбитої, то чи пораненої і кинутої в темницю якимись крисолюдьми, нам дають волю. Можна вільно досліджувати оточення, спілкуватися з мешканцями великого поселення Дорчад і виконувати побічні завдання. Крім банальних «убий вовків», «захисти нас від диких бджіл», «злови дванадцять метеликів» тут є і повноцінне багатоетапне розслідування вбивства місцевої танцівниці, і навіть веселий супровід додому п’яного мага.

Взагалі, в селі так і сусідять — серйозне і смішне, трагедія і комедія. Тут проводиться традиційний фестиваль, співають музиканти, по городах розгулюють курки вище людського зросту, але сам мер поселення — відвертий расист, який у всіх бідах винить чужинців і «мігрантів», розбили табір неподалік. Через якийсь час цей табір спалюють, а людей вирізають поголовно.

Зрозуміло, що так розробники хотіли додати грі більш сучасний присмак, підняти актуальну тему толерантності. Шкода тільки, що це, мабуть, єдина справжня прикмета «сучасності» в Call of the Tenebrae. Графіка мало змінилася порівняно з оригіналом, хіба що «мила» стало більше. Анімація все така ж незграбна — навіть завдання перестрибнути через низеньке перешкода може перетворитися в окремий квест. Інтерфейс та інвентар — перевантажені і не дуже зручні.

Ну а сюжет про чергові заборонені експерименти, які призвели до малоприємних наслідків (і до створення тієї самої раси крисолюдей), очікувано звалюється в нудні і одноманітні забіги по коридорах лабіринтів, підземель і похмурих земель культистів з відстрілом все, що рухається, — дуже «сучасно», так. І все це супроводжується пафосними, але слабенько поставленими за нинішніми мірками роликами, періодично пропадає звук і не до кінця озвученими діалогами.

Two Worlds II — Call of the Tenebrae
Гра не переведена.

Складається враження, що автори робили Two Worlds II — Call of the Tenebrae за принципом «всього і побільше» — квестів, ворогів, скринь, речей, матеріалів, трав, «блюра» і напівголою грудей Дар Фа третього розміру. Але при цьому забули оновити баланс, механіку і все інше, зв’язавши все це дійсно цікава пригода, — і в підсумку гра все одно виглядає як морально застаріла європейська RPG десятирічної давності, цікава тільки відданим шанувальникам. Загалом, не найвдаліша спроба нагадати про себе в очікуванні анонсованої рік тому повноцінної третьої частини. Залишається сподіватися, що розробники зроблять правильні висновки, благо часу ще навалом, а вийти Two Worlds III повинна тільки в 2019-му році.

Плюси: поява нової раси; вільне дослідження нових територій; зустрічаються цікаві і небанальні квести; маса предметів, зброї, броні, матеріалів для «крафта».

Мінуси: нудний і передбачуваний сюжет; одноманітний дизайн; дисбаланс; відсутність будь-якого виклику; графіка за сім років не сильно змінилася; крива анімація; не всі діалоги озвучені.

5 (100%) 1 голосів