Огляд гри Shadow Warrior 2

0
235
Огляд гри Shadow Warrior 2

Поки що рік за роком широкі маси перемивають кістки черговим частинам Call of Duty і Battlefield, цінителі шутерів старої школи тримають пальці хрестиком за команду Flying Wild Hog. І є привід: Летючий Борів – справжня криниця робочих кадрів. Деякі учасники дружного колективу встигли подарувати світу «того самого» Painkiller і «kill with skill» Bulletstorm. Кожному своє: комусь до душі медитативний вичікування голови супротивника в перехресті наведеної на укриття прицілу, кому-то подавай постійну біганину і орди монстрів, нападників на героя з усіх сторін. Shadow Warrior 2 – для других.

Той самий смак

Ортодоксальні шутери – точно трилери у світі великого кіно: якими б крутими не були, ніколи не отримають високу оцінку критиків і журналістів. Ось і перезапуск Shadow Warrior, який виявився дуже навіть подарунком долі, не здобув теплого прийому ігрової преси. Але позиція Flying Wild Hog виграшна – замість того, щоб щось доводити игрожурам, вони раз за разом місять своє добротне тісто. Цього разу бик взято за рогу хіба що не в пролозі: гравця навчають основам пересування, серед яких значиться подвійний стрибок, нескінченний стрейф (активний навіть в повітрі) і відсутність пошкоджень при падінні. А це означає, що жорна м’ясорубки будуть обертатися не тільки на землі, але і в повітрі.

Slice’ ‘ dice

Так і є. Студія розвиває власні ідеї, роблячи свої дітища більш динамічними: в Hard Reset головному герою дико не вистачало маневреності, в Shadow Warrior зразка 2013 року ця проблема вже відпала, в сіквелі ж модель пересування стала вільною як ніколи. Класичну расприжку в консолі не запихаешь, та й навряд чи сучасний гравець її вже подужає. Кульбіти нинішнього Ло Ванга – відмінний компроміс: стрейф, подвійний стрибок, а потім знову стрейф прямо в повітрі – без натяку на втому, в лічені секунди герой долає найбільші відстані. Приємно, що часто навіть стіни не стають перешкодою. Поставити ліжечко, щоб спати в ній головою на північ – це фен-шуй. А рознести з дробовика стіну, намагаючись втекти від здоровенного палаючого демона – це Ло Ванг.

Нові можливості

Танець смерті буде довгим.Лікування – базовий і один з половини десятка наявних активних навичок, вторить динамічній картині протистояння. Використовуючи енергію медитацій, герой здатний заліковувати свої рани – був би запас енергії ци. Спочатку здоров’я не відновлюється само собою, зате є навик регенерації місцевої мани. Таким чином, танці смерті орди чудовиськ можуть тривати до тих пір, поки гравцеві вистачає вправності для самолікування та відновлення енергії. Подібним чином справи йшли і в минулий раз, але тепер з утроби монстрів раз падають різні поліпшення для героя, расставляемие по різних осередках: броні, амулета, здібностей, і мережевої гри. Часто інкрустування шмоток призводить до покращання характеристик, нерідко – до кардинальної зміни геймплея. Раз! І Ло Ванг завдає жахливий шкоди мечем, жертвуючи при цьому ушкодженнями вогнепальної зброї. Два! І здоров’я ніндзя постійно регенерує, ставлячи хрест на відновлення мани. Три! Герой практично не може використовувати вміння, але отримує колосальну надбавку до всіх видів шкоди. Враховуючи, що властивості посилень куховарить синьйор генератор, без точної кастомізації персонажа під себе коханого ніхто не залишиться.

Кришіння крошітеля

Семимильними кроками рухається розуміння авторами схем прокачування. Шляхів поліпшення здібностей в Shadow Warrior 2 – віз і маленький візок, а саме – кілька десятків навичок. Кожному з них відповідає своя карта, яка може бути куплена/знайдено/отримана в нагороду та покращено аж до п’ятого рівня. Деякі карти зі списку пасивних і активних умінь – справжні перлини. Божевільна регенерація ци, нескінченні запаси патронів або повний імунітет до стихійних атак ворогів – словом, є до чого прагнути.

Краще покращено.Походи за здобиччю з часів 2013-го року неабияк оновили свій форм-фактор в плані подачі рівнів. Пригоди Ло Ванга – більше не класичний лінійний шутер, але світ, поділений на зони, між якими гравець може переміщатися у вільному порядку. Вірніше, гравці, адже тепер проект підтримує спільне проходження до чотирьох персон. Але немає особливої потреби запам’ятовувати геометрію рівнів і розміщення на них ворогів, щоб потім засяяти вміннями перед друзями через створення локацій також відповідає процедурний генератор. Головне, що фірмовий гумор залишився незмінним. Ло Ванг – все той же герой бойовика з невичерпним запасом дотепів на будь-який випадок життя. Сюжет за великим рахунком теж особливо не зазнав змін: роботодавець роздає нам доручення, пов’язані з богами, древні артефакти творять шкідливі справи, в тілі героя сів постійний незримий напарник-порадник. Сюжет Shadow Warrior 2 – той самий випадок, який «повинен бути, але не так важливий». Зате локації оновилися: крім класичної східної природи художники підтягнули інші свої напрацювання, футуристичні вулиці Hard Reset. Зате невимовно покращився звуковий супровід. В кой-годи саундтрек відповідає тому, що відбувається: місцевий важкий рок і метал – те, що доктор прописав.

Квадрорубка

Стовбурові клітини

Але найголовніше, основне, первинне і важливе – це стовбури. Здається, Flying Wild Hog вдалося знайти формулу золотого перерізу, поєднавши величезний арсенал з відмінними можливостями кастомізації. Зброя, як і карти навичок, валиться з ворогів, купується в магазинах, виходить в нагороду за місії. І кожна гармата унікальна. Арсенал налічує десятки видів зброї, серед якого кожен знайде собі щось до смаку. Так само було і в Borderlands, але там генератор добрався і до гвинтівок, виставляючи їм випадкові характеристики. Справа дуже і дуже добротне, але сама Borderlands навіщо постійно обмежувала переносимий арсенал малою кількістю слотів під зброю. Крім того, із зростанням рівнів ворогів ситуація вимагала викинути любиться гармату на смітник. Досить це терпіти!

Симфонія любові до стовбурів.Крім підсилювачів персонажа, в основному кількості з трупів вбитих гадів градом сипляться різні модулі для поліпшення зброї. Кожен ствол має три вільних слота, заповнюючи які всілякими аспектами, есенціями і компонентами, можна кардинально змінити його параметри. Від простого до складного: для початку прикрутимо до зброї бонусний стихійний шкоди. Потім піднімемо шанс кріта. Подаруємо патронам пенетрують властивості або навик крадіжки життя. Зміна та комбінування модулів вимагають лише фантазії гравця, завдяки застосуванню якої улюблений стовбур легко може стати наилюбимейшим. Вісім слотів під зброю вистачить? Ну якщо що, сумка для поліпшень тут все одно бездонна – вісім фаворитів у будь-який момент можна змінити інший вісімкою.

Ніндзя розстрілює кіборгів з дробовика? Це ж мрія дитинства #734!

Але це ще не все. Є тут і особливі компоненти: не поліпшують, але змінюють тип стрільби зброї. Автомат роздвоюється, обдаровуючи копією кожну руку балакучого ніндзя. Стріли лука множаться прямо в польоті. Скорострільність гвинтівки піднімається в три рази. Патрони револьвера стають ракетами, вражаючими вибухом всіх поблизу мети. Гранатомет стає стаціонарної турелью, откидиваемой в бік і стріляє самостійно. Все це – результати компонентів, також комбінованих з звичайними модулями. Ближче до середини гри відкривається кузня – можливість об’єднати три есенції в одну, підвищивши при цьому її рівень. Демонам не поздоровиться.

Кращі елементи різних (головним чином, своїх власних) шутерів були зведені Flying Wild Hog до ідеалу. Як говорила одна з печива з пророкуванням з минулого Shadow Warrior, «Деякі помилки надто круті для того, щоб повторити їх один раз». І це добре. Добре, що з впровадженням різноманітної прокачування шутер не змінив драйву і динаміці. Добре, що з генерацією рівнів зросли можливості маневреного за ним пересування. Добре, що конструктор зброї зробив місцеві стовбури не тільки відмінними у всіх сенсах цього слова, але і індивідуальними для кожного гравця. Все в грі добре. Хіба що технічні огріхи трапляються.

Оцінка грі: 4.7/5