Doki Doki Literature Club!: Огляд

Актуально для платформи: PC

Ми даремно пропустили Doki Doki Literature Club!

Я не грав ні в одну візуальну новелу (і пишаюся!). Ні «Нескінченне літо», ні які-небудь «Врата Штейна» не заінтригували мене достатньо, щоб витрачати на них життя. Але Doki Doki Literature Club! змусила зайнятися собою: по-перше, вона вичерпно проходиться за шість годин, по-друге, вона пронеслася YouTube хвилею хайпи, порівнянного з яким-небудь Five Nights at freddy’s, по-третє, вона з’явилася в першому ж коментарі до першого ж випуску «Ми даремно пропустили».

Фанати Doki Doki на рідкість обережні і запевняють, що про гру «не можна знати взагалі нічого». Не можна шукати ніякої інформації, потрібно кидати все і негайно ознайомитися з кращим сюжетом 2017-го. І хоча з останньою тезою я точно не згоден, все-таки вирішив про гру написати. Як мінімум — по заявкам. Як максимум — Doki Doki з успіхом може бути першою і останньою візуальної новелою у вашому житті.

Welcome to Гарем!

Якщо б я був хентай, я б мав гарем

Я залишу за собою право на некритичні спойлери з дуже простих міркувань. Очима по цьому тексту зараз біжать три категорії читачів. Перші ще не визначилися, грати чи ні, і їм потрібна більша затравка. Другу гру вже пройшли і від спойлерів не постраждають (хоча сильніше за всіх можуть лаятися). Треті все одно грати не стануть ніколи і читають текст для загального розвитку. Для них я навіть расщедрюсь на стислий переказ ближче до кінця. Але найголовніше, що дає мені мимохіть переказувати вміст гри, — не так страшно «ня», як його каваят.

Гра розповсюджується безкоштовно, в оболонці низькосортної то хентайній, то просто романтичної візуальної новели. Пересічний школяр, ви потрапляєте в гарем любительок позаурочного літературознавства. Почитати є на будь-який смак: давня подруга, меланхолійна модель, бойова лоли і класна президент ради. Всі, зрозуміло, без розуму від вашої персони.

Мене, людини, знайомого з жанром тільки за симулятору побачення з голубами, здивувала майже повна відсутність інтерактивності: за 10-15 хвилин «прокликивания» діалогів не дають ні вибору, ні міні-ігор, ні навіть інтерактивних елементів на екрані. Ясно, чому в Японії вважаються рольовими іграми речі, як Final Fantasy і Persona з варіантами відповіді «Ну давай» і «Мммм…»!

Ігрова механіка тут одна: після кожного шкільного дня ви повертаєтеся додому і пишете поему. Точніше, клікаєте за списком слів, вибираючи ті, які більше підійдуть обраної вами сьогодні пасії.

Діалоги з усієї сили намагаються розкрити персонажів», що в цьому контексті означає «затьмарити будь-яку живу жінку». В історії немає ні конфлікту, ні перешкод — один тільки безперервний флірт з дівчатками, які з усієї сили відіграють наймиліший архетип. Як легко зрозуміти, «Книжковий клуб» не надто цікавиться літературною цінністю.

Ми зря пропустили Doki Doki Literature Club!За Нацукі, до речі, у нас точно посадять.

Тим не менш гру не можна звинуватити в бездарності: прописана вона дійсно непогано. В усякому разі, зі знанням справи. Спасибі Doki Doki за те, що вона в 3-4 години укладає повну картину того, що там відбувається в цих ваших візуальних новелах, — це рівно стільки, скільки не шкода витратити на розширення кругозору. У якомусь сенсі я навіть зрозумів, чому жанр настільки популярний в певних колах, і майже перейнявся… Поки не добрався до першої кінцівки. Кілька вражаючою.

Тянки не те, чим здаються

Після того, як ви закінчуєте тригодинну прогулянку по типовою жанрової кунсткамері, починається деякий безлад. Відбувається щось несподіване. Стає ясно, що далеко не всі риси персонажів зіграли: були в поведінці дівчат певні незрозумілості і підводні камені. Знаходить сенс тег Psychological horror в Steam. Геймплея в цей момент не додається, але дія стає куди цікавіше і виходить за жанрові рамки. В наступній врізки докладно розповім, що ж саме починається і чим закінчується.

Just Monica

В кінці вашого першого проходження, коли ви вже з усієї сили готові заромансить когось із дівчат, ваша найкраща подруга несподівано ставить вас в незручне становище і вішається. Після цього гра викидає повідомлення про помилку, рекомендує перевірити логи в папці інсталяції і починається заново, але вже без участі тієї самої подруги.

Дівчата при цьому починають вести себе все більш і більш неадекватно, з’являються «скримери», баги, і новела різко стає незрозумілою «крипипастой». Одна дама, наприклад, починає маніакально різати себе, як тільки порушується (в будь-якому сенсі), інша — перманентно потребує вашої уваги. До такої міри, що видаляє інших дівчат ігри, переписує код і стає закоханим у вас тоталітарним скрінсейвер.

До цього моменту стає ясно, що колупатися в файлах — частина гри, і фанатами там вже знайдено, розшифровано і припущено на десять MGS. За цими деталями пропоную відправитися на YouTube, а сюжет закінчується погано.

Сайорі головному герою швидше сестра. Якщо ви розумієте, про що я.

Повертаючись до тези — так, ми даремно пропустили Doki Doki Literature Club!, але співати їй дифірамби все-таки не хочеться. На жаль, це гра, яка в повній мірі працювала тільки в відсутність нинішнього ореолу загадковості: для перших людей, які дійсно шукали собі розвагу «особливого» жанру, а потім отримали черевиком.

Коли ви з хитрим обличчям задаєте приятелеві каверзне питання, він ніколи не дасть очевидної відповіді, тому що підступ відчувається в самому факті питання. Так і тут: сам факт того, що всі радять нічого не дізнаватися про гру, вже налаштовує на певні очікування. І якщо здивувати неготового людини «Літературний клуб» може, то вразити настроившегося на дичину вдається далеко не так легко.

Перша половина проходження була цікава мені виключно як людині, з культурою незнайомого. Боюся, якби я був фанатом жанру, витратив три години прелюдії даремно і без особливого інтересу. Цікава якраз друга половина, яку з усієї сили можна рекомендувати. Не варто очікувати від неї революцій — ці прийоми ми вже бачили. Зроблено все якісно, тема незаезженная, а значить, всім любителям нового досвіду варто придивитися до Doki Doki Literature Club!

Ми зря пропустили Doki Doki Literature Club!Комірчина без світла як би закликає героя швидше вже визначитися.

***

Хочу подякувати вас, читачів та коментаторів, за те, що непогано скоротал пару вечорів. Гра не ідеальна, не вражаюча, але більш ніж гідна своїх грошей. В сенсі своєї безкоштовності.