Огляд гри World of Final Fantasy

0
92
Огляд гри World of Final Fantasy

Серія Final Fantasy постійно змінюється, і цей рік ще подарує нам п’ятнадцяту номерну частина. Поки ж фанати в очікуванні, компанія Square Enix явила світові не настільки розкручену, але від того не менш чудову World of Final Fantasy, позбавлену номери у назві та наділену просто високим рівнем милоти. Фанатам серії на радість любителям японських РПГ в цілому – ось цільова аудиторія, на яку розраховували розробники. Що ж у них вийшло в результаті?

Історія World of Final Fantasy, як годиться серії, проста з першого погляду, але заплутана і емоційно складна в підсумку. Нехай всі персонажі тут і наділені милотой 99+ рівня, розвеселі бесіди часто переходять до глибоких питань, а сюжетні хитросплетіння, заигривающие з перетинанням різних часових ліній, змусять не раз замислитися про те, що відбувається.

Головними героями оповідання виступають Ланн і Рейн – брат і сестра, які втратили пам’ять і володіють здатністю підпорядковувати собі безмежну кількість самих різноманітних істот, іменованих Міражами. Крім цього вони можуть за власним бажанням міняти свій зовнішній вигляд між звичайним і чибиковским. У грі вони називаються Гігантами і Лиликами, причому більша частина Гримуара – світу World of Final Fantasy – населена другими.

Окрему увагу варто приділити мальованим анімаційних вставок – їх порівняно мало, але вони чудово доповнюють сюжетну лінію. Виглядає це, немов короткі епізоди аніме, органічно вписані в гру.

Стояти!

Орієнтуючись на аудиторію фанатів JRPG «старої школи», розробники не забули і про сучасні тенденції. Так, бойова система отримала два абсолютно різних інтерфейсу і кілька режимів – самий класичний зупиняє плин часу, як тільки приходить черга віддати команду будь-якого з ваших бійців. Любителі більш активного боївки зможуть використовувати режим, де протягом часу ніяк не сповільнюється. Встигати вибирати команди в класичному меню в такому випадку буде не дуже зручно, але і тут є рішення – сучасний інтерфейс дозволяє призначити багато з умінь ваших героїв на окремі кнопки і їх поєднання з відхиленням лівого стіка. Який режим вибрати, залежить тільки від ваших уподобань.

Саме ж цікаве і незвичайне для серії Final Fantasy – загони, які будуть битися на стороні героїв. Якщо для Persona наявність у своїх рядах монстрів справа звичайна, то в цій всесвіту максимальне запозичення було на рівні копіювання особливих умінь деяких істот. Тепер же гра буквально виглядає, як Покемони. Здійснюємо в бою спеціальне дію для відкриття можливості захоплення, кидаємо покебол відповідну призму, і, якщо пощастить, істота поповнить вашу колекцію звіряток.

Тип інтерфейсу можна змінювати прямо в бою

Кожен зловлений Міраж може бути прокачаний, а також здатний пройти процес трансфигурации в іншу форму. Частина умінь при цьому зберігається, що, наприклад, робить розвиток від дитинчати чокобо до дорослої форми більш вигідним. Можна, звичайно, докачати потрібні вміння минулих варіантів трансфигурации і пізніше, але спостерігати поступовий розвиток свого підопічного значно приємніше. Окреме задоволення доставляють опис кожного з понад двох сотень монстрів, на написання яких розробники, мабуть, призначили місцевого коміка.

Зібравши натовп відданих звірків, процес формування загону перетворюється в справжню комбінаторику. Справа в тому, що проста з вигляду механіка об’єднання героїв і Міражів у вежі має властивість підсумовування всіх характеристик з успадкуванням сильних і слабких сторін, а також об’єднанням однотипних умінь у більш сильні варіанти. За цим процесом можна провести як мінімум кілька годинників, хоча після лову знаменитого Кактуара і отримання доступу до його здатності «Тисячі голок», складно відмовитися від його використання.

Не всяка скриня обіцяє багатства

В механіку побудови «башточок» включений ще один цікавий момент: кожен Міраж має розмір – маленький, середній, великий і супер-великий. Про останньому класі ми поговоримо окремо, а от перші три, як не складно здогадатися, збираються з правилом – вище може бути лише істота меншого розміру. При цьому герой у формі Гіганта відноситься до великих, а у формі Лилика – до середніх. Вид Ланна і Рейн змінюється незалежно одна від одної, що дозволяє кожному з них використовувати двох покликаних істот для своєї вежі – середнього і маленького або великого і маленького.

Величезні Міражі – окрема категорія, і викликаються вони тільки безпосередньо під час бою. Заміщаючи всіх інших істот, ці монстри мають досить здоров’я і сили, щоб без допомоги з боку впоратися з більшістю супротивників. Навіть у разі смерті величезного монстра не настане «Game Over» – ваш основний загін просто вийде йому на заміну.

«Як приручити дракона»

Померти в World of Final Fantasy взагалі складно – в більшій частині боїв поразка означатиме просто телепортування загону в базову зону без будь-яких штрафів до досвіду або заробленим грошам. На тлі так і невисокою для жанру складності сюжетних пригод, це виглядає як мінімум казуально і може стати мінусом в очах багатьох любителів JRPG. Добре хоч побічні випробування, присутні в грі у великій кількості, можуть змусити провести чимало часу за прокачуванням і підбором відповідної комбінації Міражів.

Розвиток же самих головних героїв спрощене до максимально можливого – ви просто будете отримувати рівні, набираючи циферки суттєво і дуже рідко відкриваючи слоти для умінь, які розміщуються спеціальні камені. Ніякої зброї або аксесуарів, не кажучи вже про дереві прокачування умінь, для Ланна і Рейн не передбачено взагалі.

Міражі, до речі, не єдині, хто буде допомагати протагонистам в битвах – розвиваючи фан-сервіс, творці гри додали безліч знаменитих героїв всесвіту. Подорожуючи землями Гримуара, ви перетнетеся з видатними особистостями, Чемпіонами. Не буде спойлером сказати, що тут можна побачити, наприклад, Скволла або Тидуса. Після їх розблокування, гравцеві дається можливість закликати улюблених персонажів під час битви, що або завдасть істотної шкоди противнику і дасть загону певні бафи, або воскресить і полікує ваших бійців. Фанати Final Fantasy точно оцінять можливість знову побачити знайомі обличчя – нехай і у вигляді чибиков, ці герої органічно вплетені в сюжетну розповідь.

Якщо сюжетного взаємодії з Чемпіонами вам здасться мало, World of Final Fantasy пропонує додаткові історії з їхнього життя, у яких магічним чином беруть участь Ланн і Рейн. Вони не тільки допоможуть дізнатися більше про життя знаменитих героїв в Гримуаре, але і дозволять залучити в свій загін деяких рідкісних Міражів, а також заробити унікальні нагороди.

Крутий хлопець!

Як і годиться серії, світ Гримуара різноманітний – гравцям належить пройти густі ліси, жаркі пустелі і навіть зробити занурення у водні глибини. І тут же розробники знову прагнуть догодити фанатам Final Fantasy – гравці побачать знайомі для себе локації, але на цей раз вони виглядають ще красивіше за рахунок технічних можливостей сучасних консолей, і, що приємно, не копіюють зони з минулих ігор, але детально передають їх атмосферу. Навіть музичний супровід викликає ностальгічні почуття – звучать на тлі композиції нехай і подані у новому аранжуванні, дізнатися оригінал не складає ніяких труднощів. Музика, до речі, супроводжує і заклик Чемпіонів.

Не обійшлося у візуально чудових локацій і без мінусів – деякі зони дуже величезні й одноманітні. У деяких особливо довгих походах розробники навіть самі вирішили пожартувати над цією монотонністю, зробивши смішні діалоги скаржаться на втому героїв. Добре хоч ці сценки трохи розбавляють забіги на пару годинників, місцями, практично прямолінійним зонам.

Фанати десятої частини будуть в захваті

Наявність в загоні особливих Міражів іноді навіть потрібно для проходження – де-то доведеться розбити перешкоду, десь перелетіти невелику прірву, а десь і зовсім створити крижаний міст. Цікаве рішення, яке змушує тягати в групі монстрів, яких навіть не планується застосовувати в боях. Крім цього використання перемикачів в деяких місцях зажадає від вас комбінувати істот, щоб домогтися певної элементальной сили і сумарного їх ваги. Немає потрібних для цього кандидатів – завжди можна зловити в околицях придатних для рішення задачі Міражів.

«Мугла-Авіа» та рішення простих завдань з перемикачами

В World of Final Fantasy є і Колізей, причому звичне місце для битв з потужними противниками на цей раз обзавелося мультиплеер. Гравці можуть виставити свій загін проти Міражів інших користувачів і навіть обмінятися звірятками. Правда, на момент виходу гри в мультіплеере опонента вдень з вогнем не знайти. Мабуть, позначається загальна нелюбов фанатів JRPG до мережевих протистоянь.

World of Final Fantasy – це ковток свіжого повітря в серії, яка з кожною номерний частиною все далі відходить від своїх витоків. Пропонуючи фанатам зустрічі з улюбленими персонажами, сюжет тривалістю в півсотні годинників і масу побічних додаткових занять, гра претендує на місце в ряду найкращих проектів серії. Єдині мінуси – занижена складність сюжетної кампанії, дещо надто затягнутих данженов і трохи неотзивчивий інтерфейс. В іншому ж Square Enix вдалося знову занурити гравців в казковий і прекрасний світ Final Fantasy.

Оцінка грі: 4.3/5