Огляд The Walking Dead: Michonne – A Telltale Games Mini-Series

0
71
The Walking Dead: Michonne - A Telltale Games Mini-Series

Розробка третього сезону «Ходячих мерців» у самому розпалі, а серія поступово зникає з радарів гравців. Перш Telltale Games наполегливо ігнорували комікс-першоджерело, обмежуючись несуттєвими камео, але щоб полум’я користувальницького інтересу не згасло, вирішили цього разу запозичити у Роберта Кіркман одного з ключових персонажів коміксу. Так на світ з’явилася The Walking Dead: Michonne. Спочатку задумана як сюжетний місток між другим сезоном і прийдешнім третім а-ля «400 Days», в кінцевому рахунку вона придбала форму самостійного міні-серіалу.

Навіть за мірками оригінального коміксу, Мішон – героїня унікальна. Потрапивши з запорошеного офісу адвокатської контори в суворе постапокаліптичному даний, вона дивним чином адаптувалася до нових умов. Довгі дні блукала Мішон серед мерців, тримаючи двох ходячих на повідку заради власної безпеки і катана служила їй єдиним напарником, поки вона не приєдналася до групи інших виживших.

Кінцівка The Walking Dead: Michonne може для особливо вразливих стати справжнім одкровенням.Між 126 і 139 випусками коміксу Мішон подається в морячки і різко зникає. Міні-серіал від Telltale Games намагається заповнити цю сюжетну дірку власними вигадками: під час рибальського круїзу Мішон з її новими друзями доведеться пролити немало людської крові. Кинуті нею дочки відвідують героїню в галюцинаціях, і аж ніяк не випадково – червоною ниткою в оповідання вплетені теми подолання минулого і позбавлення від емоційного багажу. В епоху, коли наявність посилання стало прерогативою інді-проектів, історія і особливо кінцівка The Walking Dead: Michonne можуть для особливо вразливих стати справжнім одкровенням. Тільки за це їй хочеться багато чого пробачити.

Те, що ми заслуговали

А є що прощати. Концентрація напружених ситуацій, складних виборів і сюжетних поворотів і раніше дуже висока, але від твердої лінійності сюжету, за іронією стала однією з головних особливостей ігор Telltale Games, відійти не вийшло. Якщо до першого сезону в цьому відношенні чіплятися не особливо хотілося – він все одно сприймався свіжо і ново, то після виходу Life is Strange, де різні рішення гравця відгукувалися співвідносними за масштабом наслідками, вже не виходить терпіти мовчки. Підхід Telltale до інтерактивного кіно втрачає актуальність.

Знайомтеся – безмовні дияволиця і за сумісництвом справжні антагоністки

Ця архаїчність то і справа проявляється у всьому: у візуальному виконанні, структурі сюжету і його подачі, і особливо в екшен-сценах. Раніше в «Ходячих мерців» діалоги сильно переважали над іншими інтерактивними елементами, проте розробники не змогли втриматися і не наповнити боями гру про войовничої афроамериканке з мачете. Постановка самих боїв досить видовищна, але QTE не інтуїтивні і здебільшого складаються з двох кнопок, а тому не викликають задоволення власною крутістю. Зате часу на натискання заповітної кнопочки дається помітно менше – не найкращий спосіб тримати гравця в напрузі, нехай і працює.

Свої квестові коріння серія остаточно забула: навіть від найпростіших завдань вирішено було позбутися догоду динаміці розповіді. Ніхто не буде відривати вас від сюжетного дійства, змушуючи збирати пляшки на смітнику. У тих випадках, коли гра все-таки намагається дати вам деяку свободу дій, від цієї свободи хочеться відразу відмовитися: надто вже незграбно камера підбирає ракурси при ходьбі, занадто грубої виглядає анімація. З одного боку – вони підтримують у вас відчуття контролю над ситуацією, щоб гра не перетворилася в кіно з діалоговим вибором, з іншого – збивають темп оповіді.

Історія розвивається так стрімко, що ледве встигаєш перевести дух.В інший час історія розвивається так стрімко, що ледве встигаєш перевести дух. Здійснювати вибір у критичній ситуації все так само складно. Окремі сцени The Walking Dead: Michonne надовго врізаються в пам’ять. Короткий формат не дозволив розкрити персонажів в достатній мірі, зате ущільнив оповідання, місцями проседавшее в обох попередніх частинах. Однак диявол (скоріше навіть бесенок), як кажуть, криється в деталях.

Шкода, що подібні дивовижні моменти дуже рідкісні

Головна особливість гри – власне, наявність Мішон – стає головним її недоліком. Якщо раніше сценаристи прописували персонажів з чистого аркуша, то від спадщини коміксів в цей раз відступитися було неможливо. Мішон – героїня з яскраво-вираженим характером, замкнута, сильна духом, скуповуючи на одкровення, часом разговаривающая сама з собою. На своєму віку вона багато чого побачила і багато подолала. Для того, щоб зламати її, потрібен вагомий привід.

На великій глибині

Гра ж не утруднюється пояснити, чому Мішон раптом починають терзати болючі спогади. В ній жодного разу не згадується ім’я Єзекіїля – людини, з яким пов’язано пробудження комплексу провини у Мішон в коміксах. Вас просто закидають на корабель, нічого не пояснюючи. Непосвяченому глядачеві образ головної героїні ніяк не розкривають.

А от якщо ви знайомі хоча б з серіалом (події якого ще не наблизилися до вищезазначеного 126-му випуску), то зустрінетеся віч з проблемою зовсім іншого штибу. Мішон – персонаж менш гнучкий, ніж Бігбі з The Wolf Among Us, в тому плані, що її дії в тій чи іншій ситуації легше передбачити. І коли гра надає вам вибрати репліку в діалозі, доводиться вибирати між тим, як відповіли б ви, і тим, якою відповідь краще підходить характеру Мішон. Вам часто надають можливість відкрити свою душу новим попутникам і антагоністів – можливість, яка головної героїні навряд чи б прийшла на розум.

Свою катану Мішон віддала Єзекіїлю, бо меч фігурує тільки в епізодах-галюцинаціях

Втім, між ігровими ітераціями коміксу і першоджерелом є конфлікт куди більш глибокий, суто концептуальний. У коміксі правила гри в переповненому мерцями світі постійно змінювалися: починаючись як історія виживання окремих людей, він наростив масштаби до величезних громад і зараз описує спроби цих людей побудувати цивілізоване суспільство в самих несприятливих для того умовах. Першоджерело досліджував межі людського безумства, прагнув шокувати читача. Антагоністи в ньому як на підбір – божевільні, зі своєю власною філософією виживання. Навіть засоби боротьби з ходячими представлені найрізноманітніші: від класичного «сокирою по голові» до управління ордами зомбі і перевдягань.

Ігровий серіал поки що розвивається тільки вшир, справно поставляючи нові ігрові ситуації. Він висвітлює апокаліпсис в умовно більш реалістичному ключі: бідний Карл не зміг би вижити, якби він був героєм гри. Ексцентричні герої опиняються за бортом. Поява Мішон, на жаль, приводом для нововведень не стало. Звичайно, в апокаліпсис від Telltale Games легше повірити. Але через цю «реалістичність» вау-ефект від першого ознайомлення з The Walking Dead, на жаль, на всі інші ігри серії не поширюється.

The Walking Dead: Michonne – хороша гра від Telltale» і досить слабка в контексті безперервно розвивається жанру інтерактивного кіно. Втім, короткий хронометраж (близько 4-х годинників) сприяє ознайомленню. Якщо не чекати від неї захмарних висот і інновацій, то вона навряд чи розчарує. Щільне оповідання, видовищний екшен і складні вибори – здавалося б, все на місці. Але роки йдуть, технології застарівають і старі геймплейні та наративні механізми перестають працювати. Настала пора вже щось міняти.

Оцінка грі: 3.5/5