Rezrog – огляд гри

0
198
Rezrog - огляд гри

Формула успіху численних roguelike-розваг про підкорення підземель, юрбами виходили сьогодні, здається відпрацьованої і майже безпрограшною. Беремо «пікселі» або щось мальоване, мультяшний, робимо основу з покрокових битв і «рандомних» казематів, рясно кришимо туди сотні ворогів, як додаємо перцю перманентну смерть персонажів, заправляємо все це безліччю навичок, класів, предметів різного ступеню рідкості. І як вишеньки на торті бажано присмачити все це гиковским гумором, іронією над іграми і над собою. Всю вищеописану рецептуру автори Rezrog дотримувалися майже дослівно. Ось тільки забули додати туди такий важливий компонент, як баланс.

Rezrog огляд гри
У кожному підземелля діє якийсь випадковий ефект — вороги можуть бути, наприклад, на 10 % сильніше.

По клітинках — в клітку!

Rezrog стилізована під настільну гру — карти підземель розкидаються прямо на столі, де лежать кубики і стоять банки «Кока-коли», а ми управляємо фішками героїв, які, як і вороги, смішно скачуть по клітинках. Виглядає стильно, але специфічно — приблизно таке ж ми бачили у Card Dungeon. Сюжет відповідний, з домішкою іронії: маленькі кумедні персонажі різних класів разом відбивалися від ворожих орд, а потім зібралися за столом у спустілій таверні і почали травити байки про свої подвиги.

А в перервах вони і справді скоюють зухвалі вилазки у навколишні катакомби, повні всяких тварюк. Тільки чомусь не всі разом, а поодинці. Якщо хтось терпить поразку, то потрапляє до в’язниці, а на зміну йому ми вибираємо іншого героя, який зможе витягнути бойового товариша. І так по черзі. Якщо ж всі опиняться за ґратами — кінець партії, набирайте нову!

Безпосередньо в катакомбах наші підопічні б’ються, відкривають двері, обчищають бочки з зіллями і стійки зі зброєю, знаходять книги з новими вміннями і виконують простенькі завдання, які бувають кількох типів — вбити всіх, врятувати полонених, знайти три частини зброї і полагодити його, натиснути на всі важелі.

За перемоги нараховують досвід, а на новому рівні можна покращувати базові характеристики — силу, спритність, інтелект, удачу, витривалість. Бої тут покрокові, але без надмірностей: стрибаємо по доступним клітинках, витрачаючи окуляри ходу, атакуємо, використовуємо вміння або зілля. Ну або пропускаємо хід, підпускаючи супостата ближче. Головне — уникати клітин з пастками.

Один за всіх і всі за одного?

Після перемоги нам дозволяють відразу відправитися в наступне підземелля, але краще повернутися в таверну. Там можна не тільки продати непотрібне, купивши зброю, броню, зілля миттєвої дії або їжу (вона відновлює здоров’я поступово), але й відремонтувати екіпіровку, поліпшити вміння з допомогою кристалів і зайнятися легким менеджментом партії.

Rezrog огляд гриОрієнтуватися на локації без можливості рухати камеру вліво-вправо дуже складно.
Адже саме взаємодія і взаємодопомога між героями начебто і розрахована концепція Rezrog. Все, що видобуває один, доступно і іншим. У таверні можна залишити якісь речі іншим в загальному ящику або передати комусь конкретно ті ж зілля, щоб він починав гру не з порожніми руками. І навіть вміння, які відкрив один герой, потім доступні і іншим. У таверні дозволяють спорядити будь-якими доступними здібностями будь-якого персонажа — якщо, звичайно, магу потрібен круговий удар, використовується тільки зі зброєю ближнього бою. Тобто враховувати спеціалізацію, зрозуміло, доводиться, але простір для експериментів все ж таки присутня.

А ще в Rezrog є місцева «система спадщини». Витративши спеціальний кристал і певну суму грошей, ви вирішуєте, персонаж якого класу в наступне проходження (тобто в новій партії) отримає бонуси. Чим частіше так витрачаєтеся саме на цей клас, тим більше всього в наступний раз він отримає.

Ні, один за всіх!

Однак всю цю кооперативну концепцію руйнує той факт, що всю гру за один раз можна пройти одним персонажем — якщо часу, звичайно, багато. Причому це, скоріше всього, буде лучник або призиватель. Ну або, як варіант, паладинша. Деякі класи тут явно сильніше за інших, чому провиною і бойова система. У бійках найефективніше бити стрілою або магією і відступати, розраховуючи так, щоб ми встигли потрапити, а супротивник до нас дострибати — ні.

У підсумку мій лучник швидко перетворився в грозу підземних кабанів, мишей і магів. Звичайно, в якийсь момент легко загратися і осадити по повній в наступному казематі, нарвавшись на сильних ворогів. Але на цей випадок є вже пройдені підземелля, куди можна нескінченно повертатися заради «лута» та «прокачування». Ну а якщо все-таки потрапив ваш кращий герой в темницю, починайте так само завзято, повільно і за однією схемою «качати» іншого.

У підсумку замість динамічного «рогалики» з незвичайною системою микроменджмента партії, взаємовиручки між напарниками, яка змушувала б нас якось думати, жонглювати героями, вміннями і предметами, залежно від ситуації підбирати різних персонажів під різні підземелля і радісно витягувати з темниць друзів, ми отримали досить нудний dungeon crawler. І орієнтований він, по суті, на одноманітну «прокачування» кількох, спочатку більш потужних, ніж інші, героїв.

Rezrog огляд гри
«Ви який фішкою грати будете?»

Це тим більш прикро, що гра-то, насправді, потенційно дуже цікава, якісна — стильна, з приємною музикою, легкою іронією і сотнею підземель. І навіть неспішне проходження одним персонажем — це не так вже й погано, а для кого-то навіть краще, ніж метушня з партією. Просто таке ми вже бачили, і не раз, а Rezrog мала всі шанси зайняти свою нішу. Поки не вийшло…

Плюси: потенційно цікава концепція взаємодії між героями, які повинні змінювати і виручати один одного; безліч підземель, ворогів і предметів; можливість «прокачувати» навички та змінюватися ними між персонажами; іронічна атмосфера; стильна картинка; дуже приємне музичне супровід.

Мінуси: концепція взаємодії між героями не працює як треба; є проблеми з балансом; камеру в підземеллях можна переміщувати; сюжету толком немає.