Arms: Огляд гри

0
302
Arms: Огляд гри

Деякі намагаються винайти велосипед. У ARMS, ексклюзиві для Nintendo Switch, японці намагаються винайти бокс. Вони вже робили це двічі: з серією Punch-Out!! і однією з міні-ігор Wii Sports. В третій раз вийшов дикий файтинг, де по один бік екрана — робот-собака, афроамериканська актриса і людина-желе, а по іншу — скажено колотящий повітря геймер. Сумно чи весело?

Однією правою… і другий лівою

Ідея проста і лежить на межі геніальності. Беремо вже завоював популярність бокс з Wii Sports, покращуємо точність руху за допомогою контролера Joy-Con, додаємо яскравих героїв з різними стилями і здібностями, впроваджуємо онлайн і командні бої — і вуаля! Однак між ідеєю і виконанням лежить прірва, і перекинутий через неї місток у нашій ситуації розгойдується, ніби руки-пружини персонажів ARMS.

Насамперед, якщо пам’ятаєте Wii Sports, то бокс там був ну дуже простим, так і управління рухом не передбачає численних можливостей. Але ARMS тому так і називається, що в ній все вирішують руки. Кожен з бійців оснащений різними варіаціями знімних кулаків! Це можуть бути звичайні боксерські рукавички, величезний наелектризований залізна куля, «розумний» парасольку, відбиває атаку, і багато чого ще.

У кожного зброї є свій вага, швидкість, а в багатьох — додаткові ефекти, з якими можна заморозити, підпалити противника або оглушити його електричним розрядом. Перед новим раундом можна поміняти спорядження і тим самим повністю змінити сценарій блискавичною півторахвилинної сутички. Як розумієте, відсутність у варіативності та тактики просто не буде.

Управляється все за помахом руки — хапаємо один контролер в праву, другий в ліву, посміхаємося і махаємо. Чутливість дуже непогана, нахили ваших рук розпізнаються відмінно, от тільки з блоком постійно виходить біда — замість нього герої застосовують захоплення. Ще спочатку можуть бути проблеми з пересуванням по рингу, але це справа звички. Зате вже через півгодинниківи — годинниківу, в залежності від рівня підготовки, ви будете відчувати кожен м’яз від плеча до мізинця.

Едвард руки-пружини

ARMS огляд гри
Їх мало, але вони в тілі.

Може здатися, що склад з десяти бійців — зовсім небагато. Але ж кожен з героїв, якщо приділити належну час тренувань, зможе використовувати зброю всіх інших. А значить, кількість тактичних можливостей буде поступово зростати, а ви, отримавши той самий прекрасний «живий щит» з чужого арсеналу, нарешті будете битися за улюбленого героя саме так, як хотіли.

Прикро, правда, що особливої історії за героями і самим турніром немає. Нам майже не розкажуть про те, як десятка «спортсменів» отримала свої здібності, буквально парою слів обмолвятся про те, до чого прагне кожен з учасників бійки. Це тим більш прикро, що ростер тут оригінальний і запам’ятовується, причому навіть з натяками на класи. Так, стандартні хлопчик Спрингмэн і дівчинка Риббонгерл виступають, умовно кажучи, в середній вазі. Швидкий Ніндзя-Ра і жвава китайська дівчина Чун Мінь-Мінь — у легкому. А стародавня мумія Майстер Муммі і дівчинка-гик Механіка — у важкому.

До того ж у кожного з персонажів є особливі здібності типу подвійного стрибка або вміння відновлювати сили в блоці, а арени забезпечені хитрими пристосуваннями, що впливають на результат сутички. Тому два однакових поєдинку абсолютно точно не відбудуться ніколи.

А ось одиночна кампанія не блищить такий оригінальністю та різноманітністю — нею треба просто побити всіх інших учасників і зіткнутися з чемпіоном, прямо як у перших частинах Mortal Kombat або Street Fighter. До того ж вже з третього з семи рівнів складності початківців геймерів чекають труднощі і трохи «чітерства» з боку комп’ютера, тому далеко не всі зможуть без втрати нервів відкрити мережеві матчі на рейтинг, для чого треба пройти ARMS на четвертому рівні майстерності.

Бити робозверя по обличчю я з дитинства не можу

У Мережі все організовано лаконічно і просто. В місцеві лобі набивається до двох десятків людей, кого з них ви отримаєте в суперники в наступній битві, визначає випадок. При цьому можна брати участь як у битвах один на один, так і в командних бійках. Коли на рингу з’являються одразу чотири героя, починається хаос. Літаючі через весь екран руки, постійне миготіння і спалахи енергії — тут з тактикою все набагато гірше, ніж в стандартному спарингу.

Живі опоненти — ще й перевірка збалансованості персонажів. І ось її ARMS проходить далеко не завжди. В мережевих битвах до релізу правили швидкі герої з можливостями миттєвого відходу від атак. Якщо Nintendo не змінить щось в їх здібності, інтерес геймерів може помітно знизитися. Хоча по всім іншим героям особливих злетів і падінь не спостерігається.

Крім бійок нам приготували кілька альтернативних режимів. У більшості з них можна взагалі не бити супротивника по обличчю. Це баскетбол, де треба кидати опонента у кошик, волейбол вибухонебезпечним м’ячем і тир з руками замість рушниці. Всі вони по глибині можуть зрівнятися хіба що з Азовським морем, а тому цікаві лише для посиденьок з друзями, які не захоплюються відеоіграми.

ARMS огляд гри
Таким колоритним персонажам дуже не вистачає історії.

Добре, що ARMS дозволяє відразу підключити таких друзів до розваги і для цього вам не знадобляться додаткові контролери. Кожен з Joy-Con використовується як повноцінний геймпад — в цьому випадку для ударів служать «шифти». Мені особисто найбільше подобається схема з Pro Controller — в цьому випадку просто немає похибки від неточного розпізнавання помаху. Ну і, звичайно, в портативному режимі все працює як звичайний файтинг. В одному проекті реалізовані абсолютно всі способи управління — і це здорово.

Латекс і бріолін

Якщо скріншоти не переконують, а на минулі чотири раунди тестування ви не встигли, скажу окремо: ARMS не просто добре виглядає. Це торжество естетики, де змішані науково-фантастичні фільми 60-х, коміксів Marvel і та сама незабутня магія «Великої N». Набриолиненний головний герой, пара з робота-поліцейського і його собаки у футуристичному стилі, витримані в дусі аналогових ТВ-трансляцій поєдинки — все тут зроблено зі змістом і вписується в одну канву.

І на відміну від деяких проектів стартової лінійки, гра позбавлена проблем з частотою кадрів при підключенні до телевізора. Більш того, проста стилізація дуже добре виглядає на великому екрані, тут немає «ефекту „Зельди“», коли після портативного режиму консольний виглядає помітно гірше. За ARMS приємно спостерігати, хоча на розділеному екрані не завжди зрозуміло, що саме відбувається.

Для того щоб розглянути дійство з усіх ракурсів і проаналізувати, чи є заморочена система повторів, що дає фору футбольним і гоночним симуляторам. І до чудової зовнішній оболонці додано енергійне озвучення — голосів тут майже немає, але як мінімум мелодія з заставочного екрану запам’ятається багатьом. Хоча як раз гру, схожу на телетрансляцію, дуже придався б коментатор.

ARMS огляд гри
В одному з режимів треба поодинці перемогти сотні супротивників. Звучить трохи цікавіше, ніж грається.

ARMS повинна стати для жанру файтинг і нової консолі Nintendo тим же, чим два роки тому стала для мультиплеєрних шутерів Splatoon. То є сполучною ланкою для досвідчених геймерів і новачків, дітей і дорослих, а на додачу — ще й кіберспортивної дисципліною. Шанси на це у гри є, хоча їх менше, ніж у бойовика про підлітків-кальмарів. Адже, при всій фірмової яскравості і якісному виконанні, тут набагато більше хардкорного, ніж казуального, а кількість персонажів і якість режимів залишають бажати кращого.

Плюси: це перший повноцінний файтинг з керуванням рухами; для старовірів є безліч способів управління; шикарна естетика, яка запам’ятовується надовго; цікавий підбір персонажів; несподівана глибина бойової системи.

Мінуси: банальна сюжетна кампанія з різким стрибком складності; є пара незбалансованих персонажів; похибки в розпізнаванні блоку; додаткові режими — на один раз.

5 (100%) 1 голосів