Огляд гри Vikings – Wolves of Midgard

0
221
Огляд гри Vikings - Wolves of Midgard

Якщо ви фанатієте від скандинавської міфології, любите на роздільна здатністьлі вирізати руни, одягатися в шкури і будувати драккарах, то наш сьогоднішній гість доведеться вам за смаком. Знайомтеся – новий «диаблоид» від словацької студії Games Farm під назвою Vikings – Wolves of Midgard. Гра жваво увірвалася в категорію ізометричних hack & slash, не справила там фурор, але точно не залишилася непоміченою. А чому так сталося, ви дізнаєтеся з нашого огляду.

За сюжетом, поселення вікінгів Ульфунг постраждало від крижаних велетнів, які йшли на чергову війну з богами. Природно, розгрібати проблеми доводиться геймеру, що очолює місцевий клан «Сіроманці Мідгарда» і стає місцевим ярлом. Тим самим ми звалює на свої плечі помста зарозумілим громилам, забезпечення села ресурсами і з’ясування відносин з небезпечними сусідами. А поки до відновлення справедливості далеко, треба відбудувати поселення, відбити у інших племен стратегічні запаси ресурсів і показати супротивникам, що Ульфунг не просто оговтався від удару, але і має намір дати здачі.

Меню створення персонажа не блищить різноманітністю, але дозволяє створити запеклого вікінга.

Хай живе ярл!

Перші сюжетні місії геймер розбирається з сусідами, і тільки потім складає план помсти і приступає до його реалізації. Кожне наше завдання називається набігом: герой з’являється на початку карти, його вводять у курс справи, після чого починається жвава зачистка місцевості. Локації в Wolves of Midgard не схожі на звичайні поля битв з диаблоподобних слешерів – це довгі і вузькі коридори з легкими загадками і обов’язковим босом в кінці. Крім основної місії, гравцеві дається парочка додаткових завдань. За ним руйнуємо ворожі тотеми, вбиваємо потрібних мобів або зачищаємо певні місця на карті. За виконання квестів персонаж отримує бонуси у вигляді трьох ресурсів (дерево, залізо і золото). Бестіарій ворогів різноманітний і представляє багатий скандинавський фольклор, історичні хроніки, а також фантазію авторів. В географії і зміні локацій нестачі теж немає, тому в Vikings – Wolves of Midgard гравці побувають у зловісних засніжених пустках, отруйних мочар, похмурих вулканічних печерах, зелених сонячних пасовищах, екзотичних островах і інших світах, де живуть північні боги. Там вони зустрінуть лютововків, тролів, томте, йотунов, эттинов, двергов, відьом, мертвяків, інших вікінгів, воїнів короля Артура і навіть солдатів Священної Римської Імперії. Кожен ворог отримав свої особливості, вміння, розмір і силу, а також вміє хвацько протистояти певного класу героя і побивається далеко не з одного удару.

В одному меню реалізований інвентар, вибір навичок, інформація про персонажа і статистика.

У Wolves of Midgard геймеру буде чим зайнятися і між місіями. Наприклад, потрібно розвивати поселення, покращувати будівлі коваля, рунного майстра і інших важливих NPC. Крім цього, гравці можуть брати участь у повторних набігах на вже пройдені локації для одержання додаткових ресурсів. Вони ж заробляють на Арені Богів – це карта, де персонаж повинен жваво знищувати накочуються хвилі мобів. А якщо набридне і це, то приєднуємося до мультиплеєрної гри і разом з напарником зачищаємо нові локації.

Буде чим зайнятися і в інвентарі – розчистити місце від непотрібного мотлоху, підібрати екіпірування або вставити у неї корисну руну. Лута в грі не так багато, як в інших подібних проектах, але його випадає достатньо, щоб періодично проводити за цією справою пару-трійку хвилин. Самі речі і зброя тут діляться на стандартні для RPG сірі, зелені, сині, фіолетові і помаранчеві кольори. Вони мають легкі, середні і важкі властивості і можуть продаватися як неписям, так і просто знищуватися за допомогою спеціальної кнопки з кошиком в інвентарі.

Бий, ріж, стріляй, рубай!

Битви в Vikings – Wolves of Midgard проходять жваво, жваво та завзято. Правда, перша місія нудна, тому що розробники не подбали наділити персонажа навіть одним активним умінням. Ось і доводиться в прямому сенсі слова закликивать віртуальних супостатів стандартним ударом. Але далі рівень інтересу зашкалює до межі і хочеться проходити місію за місією в очікуванні нового боса, свіжої тактики і, чого вже там гріха таїти, подальшого просування сюжету.

Жвавість в бої привносять і перекати. Вони застосовуються постійно і часто рятують життя, коли перед нами виявляється противник на половину екрану. Так і з звичайними мобами легше розправлятися, якщо йти в перекаті від натовпу, а потім знищувати їх активними вміннями. Перекатам в грі приділили так багато уваги, що тяжкість і тип броні впливає на їх дальність, а в меню персонажа, крім основної статистики, відображається кількість зроблених перекатів.

Відбиваємо атаку крижаних велетнів

У Vikings – Wolves of Midgard немає класів. Все залежить від того, якого з п’яти скандинавських богів (Тюр, Тор, Один, Скади і Локі) гравець вибере для молитви. Наприклад, щоб грати місцевим варіантом класичного воїна з мечем і щитом, треба поклонятися богу Тюру, а після вибору Одіна, геймер буде бігати тутешнім варіантом мага з дворучним посохом. У будь-який момент можна змінити зброю на інше, але вкладені очки навичок повернути не можна, тому доведеться або продовжувати грати безскилловим новачком і заново набиратися досвіду, або вирішити ще до початку гри, який напрямок обрати. Як варіант – поклонятися двом богам одночасно, а очки навичок розділити між дальнім і ближнім видами зброї.

Активних умінь для кожного божества у грі шість, плюс додаткові пасивні скіли. Але одночасно на панель виносяться лише п’ять навичок і два артефакту. Останні отримали особливі властивості, випадають протягом гри або крафтятся у коваля. Один дає відновлення здоров’я під час місії і поповнюється в спеціальних місцях сили. Інший забезпечує потужне атакуюче вміння з відкатом в одну хвилину. Крім цього, на панелі розташовані три шкали: здоров’я, впливу стихій і люті. Якщо зі здоров’ям і люттю все зрозуміло (вбиваємо ворогів, накопичуємо лють, включаємо режим берсерка), то шкала впливу стихій вимагає пояснення.

Вирушаємо мочити міфічних гадів в мультіплеере

Справа в тому, що розробники Wolves of Midgard додали в проект елементи виживання. Кожна локація чимось небезпечна для героя: засніжені пустки – холодом, отруйні драговини – шкідливим випаровуванням, землі богів – своїм повітрям, а похмурі вулканічні печери – жаром лави. Коли персонаж виявляється на такій карті, особлива шкала на панелі потроху заповнюється показниками холоду, отрути, спека або шкідливої атмосфери. Після досягнення межі шкали, персонаж втрачає здоров’я і вмирає через лічені секунди. Щоб цього не сталося, гравцеві треба швидше переходити від одного безпечного місця в інше, попутно знищувати мобів, виконувати додаткові завдання та збирати лут. Звичайно, постійно перебувати в такій виживательной запарі геймеру швидко набридне (адже не в Flame in the Flood граємо), тому місця з агресивним середовищем трапляються пару раз за місію.

Краса міфічної Скандинавії

Vikings – Wolves of Midgard не блищить вилизаної графікою, але її картинка приємна, соковита і не подразнює очі навіть після пари годинників гри. Якщо придивитися, місцями помітні криві текстури, що випирають частини персонажа крізь зброю та інші подібні дрібниці. Але в запалі тутешніх битв на них зовсім не звертаєш уваги. Радує і оптимізація. Гра не вимоглива до заліза, легко піде навіть на слабких ПК, не просідає за fps і не глючить.

Ця симпатична й струнка жінка – один з босів

Проект обзавівся і мінусами. Адекватна играбельность лучником і магом викликає сумніви. Перший отримав мізерну дальність атаки і слабкі удари, тому гра за нього буде складатися з вічного кайта. Другий чомусь виявився класом ближнього бою і забезпечений тільки одним умінням дальньої дії. При цьому тутешній маг має легку броню, має слабкий захист і побивається середньої пачкою мобів вже до середини гри. А його битви з босами перетворюються в пекло і нескінченне застосування перекатів.

Є претензії і до інвентарю: продавати речі можна тільки по одній штуці і з обов’язковим підтвердженням. Крім цього, творці забули додати в нього місце під особливі знахідки. Протягом гри геймер збирає по частинах зброю зі скандинавських міфів (наприклад, легендарний молот Мьельнир). Але його частини видно лише у спливаючому вікні під час того, як були знайдені, а в самому інвентарі не відображаються. Тому дізнатися, що саме гравець вже зібрав з такої зброї, не вийде.

Vikings – Wolves of Midgard вийшла захоплюючою і завзятою грою в сімействі наслідувачів легендарної Diablo. Проект навряд чи захочеться перепроходити заново, але він легко здатний захопити на пару вечорів. Wolves of Midgard отримала забористую боївку, незвичайну для цього жанру систему агресивного оточення, приємну картинку і низькі вимоги до машини геймера. Гра здатна привернути увагу любителів скандинавського сеттінгу, шанувальників ізометричних hack & slash і навіть казуальних гравців. Але недоліки у неї є, і перші патчі поки не виправили занадто явні помилки розробників.

Оцінка грі: 3.7/5